Arrangementer

Generalforsamling 2023

Søndag d. 26. februar kl. 11.00
Restaurant Carlslund - Fruens Bøge Skov 7, 5250 Odense


I år vil vi kombinere generalforsamlingen med information omkring uld og sortering af dette samt en hyggelig frokost med en masse snak omkring de dejlige dyr...

11:00: Rensning og sortering af uld ved Lise fra Fredly Alpaca
12:00: Generalforsamling
13:00: Frokost

Tilmelding er nødvendig på mail info@dansklamaogalpacaforening.dk senest d. 16. februar.

Show
Afholdes 25/3 samt 26/3 2023


Dorthealyst i Mørkøv


Dansk Lama og Alpacaforening (DLAF) afholder igen i år et alpacashow. I år er det øst for storebælt på Dorthealyst i Mørkøv.

Showet vil i år bestå af 4 dele



Del 1:
Alpacashow, hvor en uddannet dommer gennemgår alpacaernes uld og bygning og tildeler dem en placering samt evt. titel.

Del 2
Forhindringsbane, hvor deltagere og deres alpacaer viser, hvor dygtige de er til at fuldføre forhindringer.

Del 3:
Alpaca Dinner; hvor vi samles til hygge, god mad og alpaca snak.

Del 4:
”en lærerig dag”. Her kan alle medlemmer komme i ringen med en lånealpaca, ligesom alle medlemmer kan se og høre med, når dommeren gennemgår alpacaer i ringen. Udover det, vil der være dommerseminar og dyrlæge foredrag mm

Det er muligt kun at deltage 1 af dagene. Hvis du deltager med dyr, er det kun lørdag dommer bedømmer dyr. Og man skal være der ved dyrlægekontrollen 0830-1000.

Gå ikke glip af årets alpacabegivenhed - tilmeld dig her

Show 2023

Årets største alpacabegivenhed

Foreløbigt showprogram. Husk at showtider kan forskubbes i forhold til antal af tilmeldte dyr

Lørdag 8:30-10:00
Indsyning af dyr.
Dommeren vil gennemgå de dyr, der er indsynet fra 9:00:10:05 for at sikre, at de er i korrekt klasse.
Lørdag 10:10
Deltagermøde
Lørdag 10:30
Indmarch og velkomst
Lørdag 10:50
Klasse: Vallak
Lørdag 11:00
Klasse: Multi Color
Lørdag 11:10
Klasse: Indefinite
Lørdag 11:15
Klasse: Grå
Lørdag 11:40
Klasse: Sort
Lørdag 12:00
Klasse: Brun
Lørdag 12:15
Klasse: Suri
Lørdag 12:00-13:00
Frokost
Lørdag 13:05
Klasse: Avl/afkom Hingst
Lørdag 13:20
Klasse: avl/afkom hoppe
Lørdag 13:30
Forhindringsbane - indledende runde
Lørdag 14:00
Klasse: Fawn
Lørdag 14:25
Klasse: Lys
Lørdag 14:45
Klasse: Hvid
Pause
Lørdag 15:50
Forhindringsbane - Finale
Lørdag 16:30
Finale ring - alpacashow
Lørdag 19:00
Alpaca Dinner
Søndag 8:00
Morgenkaffe og godmorgen i stalden
Søndag 9:30
Dyrlægeforedrag
Søndag 11:00
Dommerseminar
Søndag 12:00
Frokost
Søndag kl 12:30
Dommerseminar fortsat...
Søndag 13:30
Oprydning og tak for i år

Alpacashow

Til et alpacashow er dommeren vigtig, men intet show uden deltagere. Vi opfordrer derfor alle til at deltage og vise deres dyr frem.

Til show bliver alpacaerne inddelt i klasser.
I Danmark har vi 8 farveklasser med hver 4 aldersgrupper, derudover inddeles i køn. Det giver 64 klasser (både Huacaya og Suri alpacaer inddeles således). Udover de 64 klasser herover, har vi i Danmark lavet en vallak klasse og 2 avls-/afkomsklasser hhv. hoppe og hingst.
Dette betyder at der ialt er 131 klasser.

Bare rolig, det er simpelt og du kan finde yderligere info i showhåndbogen eller kontakte en fra showudvalget og få hjælp til tilmelding.

Kort gennemgang:
Køn: Hoppe eller Hingst.
Alder: 6-12 mdr. 13-24 mdr. 25-48 mdr. eller +48 mdr.
Farve: Grå, Sort, Brun, Fawn, Lys, Hvid eller Multi Color (Multi er en klasse for dyr, som ikke passer ind i en af de 6 andre farver, eks pinto, appaloosa).

I år afvikles showet på 1. dag (se program).

Dommer: Jo Bridge fra England
Jo er uddannet og certificeret alpacadommer af BAS i 2017. Hun har selv ca. 60 alpacaer på hendes farm i England.

Fremgangsmetoden ved et alpacashow:
Når du er ankommet, har været igennem dyrlægetjek, fået dine dyr ind i stalden og alle er klar, laves en farvegennemgang med dommeren, hvor vi sikrer, at alle dyr er tilmeldt i de rigtige farver. Skulle vi finde en, der ikke passer, flyttes den til rette klasse. Det har betydning for din starttid, men ikke for din bedømmelse. Det er gerne fawn til lys eller brun, der kan være svær selv at placere samt dyr med flere farver. Det er i sidste ende dommeren, der bestemmer.

Efter farvegennemgangen, afholdes et deltagermøde, hvor alle deltagere og hjælpere mødes med showudvalget og dommeren. Her gennemgår vi dagens program, regler og svarer på spørgsmål.
Når deltagermødet er slut er der 10 min til indmarch og velkomst. Her skal alle deltagere og dem, der skal hjælpe med dyr i ringen. Du vælger selv hvilken af dine alpacaer, du vil have med ind.
Efter indmarch og velkomst kan showet starte.

Du kan se tidsplanen flere steder på området - husk den kan flytte sig lidt både frem og tilbage. Når tiden nærmer sig, at du skal i ringen, bør du gøre dig klar. Sikre dig, at du har det rigtige start nr. på (de udleveres ved ankomst).
Gå til ringen 5 min. før din starttid.
I venteområdet ved siden af ringen, kan du vente med din alpaca - husk at tage hensyn til andre, der venter, samt dem der kommer ud eller skal ind i ringen før dig.
Når klassen før dig er i ringen, vil en ringsidehjælper stille dig og dem du er i klasse med i startrækkefølgen. Vær obs på at klasser kan være slået sammen, det fremgår af startlisten.
Du går ind langs den ene side ned mod dommeren. Foran dommeren drejer du 90 grader og går væk fra dommeren igen. Til sidst stiller du dig i modsatte ende af dommeren, hvis du er første skal du stå ca 3 meter fra hvor ringen ender. Der er altid en hjælper i ringen som nok skal anvise dig en plads, hvis du er i tvivl.
Når alle i klassen er på plads, kommer dommeren op foran jer, og beder jer vise dyret først fra siden og derefter forfra.
Dommeren starter altid med den, der kom først ind. Dommeren går hen til jer og beder om at se tænder og forsætter med at mærke øre, hals, ryg og hale, som løftes for at tjekke kønsdele. Herefter gennemgås ulden og der tages en uldprøve. Det hele tager under 2 min.
Det er helt normalt, at en alpaca står uroligt og du skal blot tage det med ro. Ro smitter. Er der for meget uro eller vildskab kommer der en hjælper hen og sammen med dig og dommeren får i styr på det.
Mens du venter på, at dommeren undersøger de andre dyr i klassen, er det okay din alpaca bevæger sig lidt. Måske går den i små cirkler om dig. Find ud af, hvordan du og din alpaca er bedst tilpas.

Når alle dyr i klassen er gennemgået, går dommeren tilbage og kigger lidt på de uldprøver, der er taget, snakker måske med ringhjælper - af og til går de tilbage til et dyr og kigger igen. Men til slut rangerer de dyrene efter placering. Så beder de ringhjælperen om at hente rosetter. Og uddeler dem til de deltagere, der står 1-4.
Herefter følger en forklaring på hvert dyr og hvorfor den ender der, hvor den står. Dommeren slutter med et tillykke til vinderen, hvorefter man går ud igen.
Tildeles du en 1. plads eller 2. plads skal du blive i venteområdet, indtil der er Color Champion ring, her skal alle klassernes vindere og nr. 2 i en farve i ringen igen for at kæmpe om titlen som Color Champion (CC) (bedste dyr i sin farve) og titlen som reserve champion (RC (næstbedste dyr i sin farve).
Dommeren kan godt finde på at sende alle nr. 2 dyr ud af ringen, hvis de mener, at RC ikke findes mellem dem. Dommeren har også ret til ikke at uddele RC og CC, hvis de ikke synes, der er nogle kandidater.
Vinder du CC eller RC skal du i finale ringen ved showets slutning. Her uddeles Supreme champion (SC) (bedste dyr på dagen), Judges Choice (JC) (Dommerens valg) og (bedste føl)(BF) - dommeren kan igen vælge ikke at medtage RC hvis dommeren vurderer at de 3 titler kan findes mellem alle CC.

Forhindringsbane

Her kan alle deltage - også selvom du ikke ønsker at deltage i show med dommer.
Alt du skal bruge er en alpaca, som er god til at gå i snor og stoler på dig.
Banen er ca 15x20 m. og der er 15-25 forhindringer på den - hver forhindring giver mellem 5-20 point.
Forhindringerne er alt godt fra stalden, haven og lejetøjskassen. Så du kan lave en bane derhjemme med det du har. Her er en række af de forhindringer du kan møde på dagen.

Slalom i 2 varianter, hulahop ring i 2 varianter, zikzak i 2 varianter, spring i 3 varianter. Skammel i 3 varianter, presenning i 2 varianter, vandbad, bro i 2 varianter, trailer i 3 varianter, under snor i 3 varianter, tunnel, start-stop, 8 tallet mm. Brug din fantasi derhjemme og læg 2 og 2 sammen, så kan du helt sikkert skabe rigtig mange af disse forhindringer til træning.
Hver forhindring har et antal point fra 5 til 20 alt efter sværhedsgraden.
Eksempel:Traileren - her har du score 5 point ved at gå ind i den normalt, og 15 point hvis du går ud af den lille dør i den anden ende eller hele 20 point hvis du går ind af den lille dør. På den måde kan en forhindring være 3.
Et andet eksempel: Slalom - her kan være en med 1 meter mellem keglerne, som giver 5 point og en med 40 cm mellem, som giver 15 point.

Hvordan finder vi en vinder.
Hver deltager får 3 min. Alene på banen. Man bestemmer selv tempo og rækkefølge. Du får 1 point for hver forhindring du gennemfører og så får i point fra de 7 forhindringer med højst point i har gennemført. Eks. Du gennemfører i alt 16 forhindringer 3 af dem giver 20 point, 2 giver 15, 4 giver 10 og 7 giver 5. Du får 16 point for 16 forhindringer, så får du for de 7 højeste point givende forhindringer. Så 3 på 20, 2 på 15 og så 2 af de 4 på 10. det giver 110 point + de 16 så ender du på 126 point.

Alle deltagere starter med en indledende runde, hvor de får 3 min. På banen alene. Efter denne er der en finale hvor de bedste 5 så igen får 3 min. alene på banen, her skal de forsøge at forbedre deres score fra den indledende runde. Ved point lighed i top 3 skal en lyn runde gennemføres. Hvor hver deltager får 1 min. i ringen til at gennemføre så mange forhindringer som muligt.

Som deltager i forhindringsbane skal du deltage i et møde hvor banen gennemgås, du skal også være med til indmarch og velkomst. Dine dyr skal også i dyrlægekontrol ved ankomst.

Alpacadinner

Der er hygge, grin og god mad på programmet. Du skal købe din billet på forhånd, prisen er 500 kr. for medlemmer og 250 kr. for medlemmer der deltager med dyr i showet. Det hele finder sted på Bromølle kro ca. 15 min i bil fra showet. Vi mødes kl : 1900 til middag med 2 retter og drikkevare. Under vejs vil der være rig tid til alpaca snak og hygge. Der vil også være en talt, en alpaca quiz hvor vi skal finde Danmarks klogeste alpaca ejer og selvfølgelig en støtte aktion med gode sager. Vin, chokolade, foder, tilskud, bedækninger, bøger, grimer, tilbehør og alpacaer😉 modtages gerne til auktionen. Overskuer går til foreningen forsatte arbejde med show. Aften handler om at komme hinanden ved og hygge sig. Vi håber på stor opbakning.

En lærerig dag

Søndag skal vi igen hygge os og lære lidt med de dyr vi elsker så højt. Dagen byder på morgenkaffe og stald hygge ude hos alpacaerne, her bliver tid til at fodre og snakke, måske dele ud af sin viden og lommeteorier på staldgangen. Inden vi for alvor går i gang. Dyrlæge og alpaca avler Camilla B. Kristiansen starter dagen med et foredrag om sundhed hos alpacaer, med fokus på tænder og parasitter kommer hun god runde om 3-4 cases fra egen besætning. Med date og indsigt i det enkle dyr. Herefter er der tid med dommeren, som vil holde et lille seminar om alpacaer, og så går vi i ringen. Her skal vi kigge på dyr sammen med dommeren, dem der ikke har prøvet at vise dyr for muligheden med et låne dyr. Vi stiller en klasse op hvor dommeren vil gennem hvert dyr sammen med en gruppe og så er det op til gruppen at stille dem op fra 1 til 4. Dette gentager vi et par gange med nye grupper og nye dyr. Indtil alle har prøver at gå ind og vise, samt at vært med på dommerens hold. Under vejs er der adgang til sandwich drikkevare som er dagens frokost. Vi slutter ved 1330 tiden. Vi håber alle vil deltage i dette.